tiistai 13. tammikuuta 2015

Tähtiliina tähdelliselle Ystävälle


Joulupukin kontissa kulki perille tällainen liina Ystävälle. Koko jäi mittaamatta, samoin langan menekki... alle 50 gr kuitenkin, luulisin. Tässä ohjeessa on sovellettu muista töistä oppimaani, mutta se ei liene este pistää ohjetta omiin nimiin.Ohje liinaan:


Liinan kokoa voi varioida ainakin kolmella tapaa: voit tehdä enemmän tyhjiä ruutuja tähden ympärille ja toisaalta, voit jatkaa tähtikeskustaa kiertäviä "mummonraitoja" lähes rajattomasti ennen viimeistä reunakierrosta. Lisäksi pituutta voi muuttaa lisäämällä tähtiä enemmänkin... 

Itse tein keskustan 25 ruutua leveänä. Alla kaavio tähden tekemiseksi, aloitus vasemmasta reunasta. Ruutuvirkkauksen alkuun pääset tutustumalla aikaisempaan postaukseeni Ruutuvirkkaukseen tutustumisesta.

Tee  ensin 81 kjs (joista 5 viimeistä ovat viimeinen pylväs ja sen jälkeisen 2 kjs:ää). Tee sitten pylväs kuudenteen kjs:ään koukulta lukien ja jatka ruutumallin mukaan. 

Kun olet tehnyt mieleisesi määrän tähtiä, aloita raidat.

Raidat tehdään isoäidinneliötyyppisesti 3 pylvästä jokatoiseen ruutuun, väleihin 2 kjs. Kulmaan 2 p + 3 kjs + 2 p.
(tein alkuun jopa 4 p jokatoiseen ruutuun, mutta se oli liikaa ja työ alkoi kupruilemaan, joten tee niinkuin sanon, äläkä niinkuin minä tein. :D )

Alkuun vaihdoin väriä joka kierroksen jälkeen, mutta siten tuli samaa väriä aina "samaan kohtaan", joten tein väliin kaksi kierrosta samalla värillä, siitä syntyi kuvassa näkyvä paksumpi raita. Tässä on vain luovuus rajana. :)

Kun olet tehnyt tarpeeksi "mummonraitaa", aloita reuna:

Tee jokaiseen 3:n pylvään ryhmään 3:n pylvään suippo ryhmä (ts. virkkaa kolme pylvästä yhteen). Tee suipon pylväsryhmän laelle nirkko: virkkaa 4 kjs, tee piilosilmukka pylväsryhmän laelle.
Sen jälkeen virkkaa 3 kjs, tee ks edelliskierroksen  kjs-lenkkiin ja jälleen 3 kjs. Tee seuraava 3:n pylvään suipporyhmä...

Kulmassa hyppäät viimeisen 2 pylvään ryhmän yli ja teetkin suipon kolmen pylvään ryhmän vasta kulma kjs-lenkkiin, nirkko päälle, 3 kjs, 3 pylvään suipporyhmä nirkolla, 3 kjs, ja vielä yksi 3 pylvään suipporyhmä nirkolla samaan kulmalenkkiin.

Edellinen näytti jo niin ufolta omaankin silmään, että tässä piirros reunakierroksesta (violetilla):
1 kommentti: