sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Pannukakku mallia Creme Caramel

Paahtovanukkaita ja sen sukulaisia on monenmoisia... on Creme Brûle, Paahtovanukas, Pannacotta ja sitten tämä Creme Caramel. Joku on tarkempi näistä jutuista, mulle ne on kaikki jonkin sortin paahtovanukkaita, eikä mua kiinnostaa kuuluuko kunnia mistäkin versiosta Ranskaan, Italiaan, Espanjaan vai Meksikoon. Pääasia, että maistuvat.

Tästä P-I-T-I tulla postaus, jossa kerrotaan, kuinka tehdään herkullinen juhlajälkiruoka. Mutta tavoilleni uskollisena en voinut tehdä sellaista, vaan minun pitää kertoa teille, kuinka EI kannata tehdä.

1. Etsi hyvä resepti

Tässä piti olla ohjekin. Lopputulos ei kuitenkaan ollut hyvä, joten ette saa ohjettakaan. Etsikää itse parempi :)

2. Paahda sokeriliemi

Mittaa kattilaan ohjeen mukainen määrä sokeria ja vettä. Keitä muutama minuutti. Kun sokeri alkaa muuttaa väriään, ota se pois liedeltä ja kaada liemi suoraan vuokaan ja kierittele se ympäri vuuan pohjaa.
  • Älä käytä muovikauhaa! Se sulaa, koska sula sokeri on KUUMAA
  • Kun sokeri alkaa hieman saamaan väriä, ota kattila heti pois hellalta, koska sokeri tummuu sen jälkeen ihan silmissä ja maistuu pian vain palaneelta. 
  • Kaada sulanut ja väriä saanut sokeriliemi HETI, koska ne myös jähmettyy nopeasti. 
Minä siis todella sulatin muovikauhan ja sitä ihmetellessäni poltin sokerin kattilan pohjaan... 
Kun sulatin toista sokerilientä, en enää uskaltanut odottaa tarpeeksi kauan, vaan hätäilin ja liemi jäi liiankin vaaleaksi... Lisäksi kun kaadoin sen vuuan pohjalle, en mielestäni edes hidastellut, mutta se jähmettyi liki välittömästi eikä sen levittäminen vuokaan onnistunut. 


3. Keitä maito-kermaseos

Valmistaudu ensin seuraavaan vaiheeseen:
  • Ota vatkain valmiiksi. 
  • Riko vatkauskulhoon valmiiksi kanamunat. 
  • Laita myös rengasvuoka valmiiksi isompaan laakeaan vuokaan, johon mahtuu rengasvuoka ja vettäkin sen puoleen väliin saakka.  
  • Keitä vettä valmiiksi.  
Mitta kattilaan maito, kerma, sokeri ja heitä sekaan vaniljatanko.

Keitä maito-kermaseosta kiehumispisteeseen saakka. Nyppäse vaniljatanko pois tai siivilöi koko liemi seuraavassa vaiheessa: Riko munien rakenne vatkaimella. Jatka vatkaamista ja kaada maito-kermaseos ohuena liruna munien joukkoon koko ajan vatkaten.

Itse en varmistanut etukäteen, että olisiko edes olemassa sellaista vuokaa, mihin rengasvuokani mahtuisi ja sen ympärille vielä vettä runsaasti. Niinpä tein uunipellillä. Sekin ehkä yksi osasyy tähän totaaliseen fiaskoon. 

4. Viimeistä piirtoa vaille

Kaada vatkattu seos rengasvuokaan. Kaada HETI kuuma vesi vuuan liepeille (tai ehkä jo etukäteen... hmmm). Nosta vuuat uuniin. 150 astetta (kiertoilmalla, tavallisella uunilla kaiketi 175) ja paista tunti. 

Minä sitten unohdin keittää veden ja vaikka sen veden keittimellä äkkiä suhautinkin, ehti rengasvuan raoista valua arvokasta vanukasta hemmettiin ennekuin sain kuuman veden vuuan reunoille. Ideana siis kaiketi, että se kiehuva vesi jähmettää vanukkaassa olevan munan heti niin ettei se valahda ulos vuuastaan. 

5. Jäähdytä ja nauti. 

Jäähdytä paahtovanukas kunnolla, esim. yön yli. Kumoa se vuuasta vasta tarjoiltaessa. Nauti.

Minä en voinut nauttia. Tämä maistui munakkaalta. Ja vaahtoa tuli vatkatessa rengasvuuan täydeltä, valmista tuotosta vaivaiset pari senttiä. Onneksi vieraat toivat yllätykseksi itse kakun, pelastivat tilanteen. 

Ja saatiin me hyvät naurut tuosta kauhasta. :)
1 kommentti: