sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Syksyiset häät ja ruusuiset askartelut

Syyskuussa oli häät, näittekin jo aiemmin kortin, jonka sinne vein.

Läpi kesän pidimme morsiamen johdolla askartelutalkoita, joissa syntyi häihin tarpeelliset askartelut. En uskalla edes ajatella, paljonko morsiamella meni aikaa, koska hän teki suurimman osan kuitenkin itse. Me autoimme häntä porukalla arviolta 15 tuntia ja uskon sen todella olleen vain jäävuoren huippu.
Nimikyltit


Yksinkertainen on yleensä paras. Kartongit olivat kutsukorttien jämiä, vain ruskea pohjapahvi otettiin uutena mukaan, koska kutsussa oli ruskea satiininauha. Myös kulmassa oleva satiinisydän oli kutsuista jäänyttä ylijäämätavaraa. Kaikki siis hyötykäyttöön tarkkaan, niin pysyy kulut kurissa.

Pöytäohjelmat


Pöytäohjelmat ovat klassiset. Jokaisessa pöydässä ei kuitenkaan tarvitse olla samanlaisia. Osallistujamäärän kasvaessa pöytiä tarvittiin lisää ja otimme mukaan myös kutsuista ylijääneen pinkin kartongin. Olivat paikanpäällä hyvännäköisiä, ihan kuin tarkoitettuja.

Suodatinpussiruusut

Morsian halusi askarrella häihinsä ruusuja, koska elävät kukat ovat kalliita. Eipä sillä, tarpeet näihin oli kohtuullisen halpoja, ja en edes halua ajatella mitä noin 100 ruusua olisi maksanut, mutta kyllä näihin meni aikaa sitten tunti toisensa perään, jopa talkoilla, mutta aikaapa ei tässä kohtaa tarvinnut laskea kustannuksiin. 

Ohje on lähtöisin Martha Stewardilta (tai hänen vieraaltaan, en vaan tiiä). Kaavat löydät tästä osoitteesta.

Tässä meidän savotan kokemuksia sanoin ja kuvin:


Yhteen ruusuun tarvitaan yksi kutakin terälehtiä 1-4 ja kuvassa oikealla reunalla olevia terälehtiä tarvitaan useita kuhunkin ruusuun. 

Kaavat kannattaa piirtää vahvalle pahville (kartonkia vahvemmalle), jos aikoo tehdä Moooooonta ruusua, koska kaavojen ympäri piirretään lyijykynällä Moooooonta kertaa ja ne hiertyy...   • Samasta suodatinpussista saa noita ensimmäisiä lehdykäisiä aina yhden kustakin, mutta yläreunat kannattaa hyödyntää ulkoreunan terälehtiin. Ulkoreunan terälehtiä kannattaa tehdä kuitenkin aika monta per ruusu.
  • Leikatessa lehtiä, kannattaa leikata piirretyn viivan sisäpuolelta, jotta lehtiin ei jäisi lyijykynän jälkeä. Voin sanoa, että piirretty viiva pistää silmään valmiissa ruusussa. Isojen terälehtien asettelu pussiin on joskus jämptiä. :)


  • Alkuperäisessä ohjeessa (kuulemma, en lukenut sitä vieläkään) sanotaan, että ruusut maalataan valmiina. Me päädyimme maalaamaan lehdet ensin irrallisina ja uskoisin sen olevan sitten kuitenkin se helpoin tie. 
  • Vesiliukoista askartelumaalia / vesiväriä ei kannata ajaa liikaa terälehteen, vaan elävämmän pinnan saa kun tee hailuja, epätasaisesti maalattuja lehtiä.Kun talkoiden lopuksi taas maalataan lehdet seuraavaa kertaa varten, ne saavat rauhassa kuivua.


Ensimmäinen terälehti grillivartaassa. 

Kukkateippi (se jonka liimapinta tulee esiin vasta kun teippiä venytetään) toimii kyllä tässä parhaiten. 


Kaikki kolme ensimmäistä terälehteä laitetaan samoin: grillivarras läpi suodatinpussin pohjasta...


Sitten taitetaan ja kiedotaan lehti vartaan ympäri. Tueksi voi pistää pisaran tavallista puuliimaa/erikeeperiä ja sitten kukkateippiä KUNNOLLA juuren ympäri.


Seuraava samalla tavalla.


Neljäs terälehti avataan ja laitetaan kukkateipin avulla kolmen ensimmäisen päälle. 


Sitten yksittäiset, yksinkertaiset, terälehdet laitetaan ympärille kukkateipin avulla, ensin pienempiä niin monta kuin suinkin jaksaa.


Sitten laitetaan taas useita isoja päällimmäiseksi


Tähän tuli rutiini, toisille. Itse sain laittaa sarjassa neljää ensimmäistä terälehteä, morsian hoiti itse loput.


Valmiina, terälehtien taivuttelun jälkeen. 
On ne vaan upeita!


Käpyjen kera hääjuhlassa


Vaasien alla oli vielä organzaa kiedottuna helminauhalla... Kokonaisuuskin oli kaunis, paljon kauniimpi kuin kuvassa! 

Pahoittelen kuvan laatua (tai laaduttomuutta). Tarjoiluilla ei ole osuutta asiaan, kuten kuvasta näkyy, lasit ovat vielä tyhjät. Valitettavasti kamerani ei ole yhteistyökykyinen kuin auringonvalossa ja kynttilävalaistus on sille liian iso haaste. Lisäksi jouduin ottamaan kuvan vinon katon alla, vinoon seinään nojaten, pöydän yli kumartuen, joten kuvakulma on mitä on (ja taitamattomat selittää). 

Jos olette oikein hyvissä väleissä Korvatunturin suuntaan tai jos satutte tietämään, että minulla olisi rikas "amerikantäti", niin puolijärkkäri tai vastaava kelpaisi joululahjaksi ;)

2 kommenttia:

  1. Todella kauniita ruusuja! Ihan kuin oikeita ruusuja!

    VastaaPoista
  2. Minäkin tykkään noista ruusuista. Kyllä niissä on varmasti ollut kova homma, mutta kannatti. :)

    VastaaPoista