torstai 26. syyskuuta 2013

Kivenhakkaajan kylä

Olipa kerran pihasauna. Pihasaunaan tulvi vesi. Niinpä pienen pihasaunan sokkeli päätettiin kaivaa esiin ja upottaa ympärille salaojat ja sadevesikaivot, jotta pienen pieni pihasauna ei hukkuisi.


Pihasauna piti kuitenkin kauheasti kaikesta kauniista. Rikkaruohot, voikukat, juolavehnä ja muut innokkaat kaverit eivät kuitenkaan olleet saunan mielestä kovin kauniita ja saunan ystävä, ruohonleikkuri, ei niihin kaikkiin yltäisi, jos ne pääsisivät liian lähelle saunaa ja sen uusittua sokkelia. 

Sauna päätti kutsua kylään uuden tuttavansa, kivenhakkaajan.


Kivenhakkaaja kierteli nurkkia ja kaarteli pientareilla ja ehdotti saunalle, että sauna kehystettäisiin kivillä. Malliksi yhtenä iltana syntyi alku, jota sauna jäi ihmettelemään ja miettimään, olisiko se kaunis ratkaisu. 


Saunan miettiessä kivenhakkaaja teki polun liuskekivistä, jotta saunan sukkia ei hiertäisi tuore santa. 

Lopulta sauna oli varma asiastaan ja se pyysi kivenhakkaajaa jatkamaan. Kivenhakkaaja vietti illan jos toisenkin hiekkakuopan reunamilla ja etsi saunan arvolle sopivia kiviä. Ensin rima oli korkealla, ja piti olla lähes säännöllisen pyöreää ja sileää ja isoa kiveä, mutta lopulta kivenhakkaajankin oli taivuttava ja laskettava rimaa. Näillä seuduilla ei niin vain sellaisia kiviä löydetä ja talvi painaa niskaan. 


Kivenhakkaaja kaivoi, nuiji kumivasaralla ja uhmasi välillä kovaakin tuulta kanniskellessaan erikokoisia kiviä. Toiset sai upottaa hennosti ja parilla lyönnillä korko oli sopiva, toiset piti kaivaa 20-30 cm syvällä, jotta sileä pinta olisi samassa tasossa. 


Lopulta, monen hikisen illan päätteksi, sauna oli reunuksensa saanut. Kivenhakkaajalla oli koko kroppa kipeä, kädestä oli hävinnyt puristusvoima ja selkä oli särkyinen ja jumissa monta päivää, mutta saunan kiitollisuus ystävän avusta palkitsi ja pienet säryt unohtuivat nopeasti. Oli se sen vaivan arvoista. 

Ja hinta? nolla euroa!

1 kommentti:

  1. Pihasauna näyttää ylpeältä ja onnelliselta. Kivenhakkaaja vaikuttaa hyvin onnelliselta. Iloinen puolestasi!

    VastaaPoista