torstai 2. toukokuuta 2013

Tänäkin keväänä muotia on liukuvärit

Saatoit nähdä tuossa joku aika sitten, kun postasin muutaman pitsiliinan.

Kuvittelitteko että käyttäisin sellaisia perusvalkoisia liinoja pöydällä perinteisessä asussa ja käyttötarkoituksessa?

erehdyit! Päätin liukuvärjätä ne...


Värjäys sinänsä oli oikeastaan vaivatonta, mutta kyllä siihenkin sain säheltämistä ja sotkemista mukaan. Enhän muuten olisi minä!


Värjäysvälineet valmiina. Huomaa kumihanskat!


Mitoitin erikokoiset liinat roikkumaan samalle tasolle puikolle. Pienemmät roikkuivat langan päässä, suuremmat suoraan puikolla.Sitten sorketaan väri paketin ohjeen mukaan.


Sitten suojataan kädet!
Hmmm... Tässä vaiheessa näet, ettei ämpärin alla ole sanomalehteä.
Myös ohjeen edellyttämä suola näkyy olevan vielä ämpärin takana mitassaan...


Sitten dipataan liinat ensimmäisen kerran, ns. täyteen mittaan.
(Huomaatko, vieläkin suola on tuola takana... Ja mitasta oikealle ylänurkassa sininen piste... )


Ensimmäinen dippaus voi kestää esim. 10 sekuntia, enempää ei tarvita.


Sitten kaadettiin vähän värivettä pois ja laitoin liinat takaisin  reiluksi 5 minuutiksi. 
Vähempikin aika olisi riittänyt.

Tässä välissä myös yritin siivota roiskuneen väriveden ja tajusin laittaa sanomalehden alimmaiseksi. Suolankin taisin muistaa lisätä tässä vaiheessa, joskaan ei ollut yhdellä kädellä otettavissa missaan sellaista kauhaa, joka olisi yltänyt ämpärin pohjalle saakke, joten eiköhän se suola lillunut kiltistä ämpärin pohjalla eikä vaikuttanut yhtään mitenkään yhtään mihinkään.


Vielä vähän värivettä pois ja liinat lillumaan kolmannen kerran. Tällä kertaa annoin olla ohjeen mukaan niin kauan, että vesi on jäähtynyt. Eiköhän se vaikuta värin tummuuteen tuo aika jonkun verran...


Märkänä tämä muistuttaa erehdyttästä eteläisen naapurimme lippua. 


Laitoi nämä kuivaksi rutistettuina takaisin puikoille valumaan ämpäriin. 

Kuten minulla on tapana, selkeiden ohjeiden sijaan postaukseni on täynnä kommentteja tyyliin, "elä tee näin, minä tein, eikä kannattanut".


 1. Lue ohjeet ja toimi edes sinnepäin niiden mukaan.Ohjeessa luki ihan selvällä suomella että värjättävä tekstiili tulee kastella läpimäräksi ennen väriliemeen upottamista. Hmm... olisi kannattanut tehdä... Ainakin minusta tuntui että kuivassa liinassa väri kipusi itsekseen kuitua pitkin ylös valkoiseksikin tarkoitettuun osaan.

  Sen lisäksi punnitsin tosiaan sen suolan ja sitten jätin sen alkuun lisäämättä. En tiedä mitä se käytännössä olisi tehnyt näille.
 2. Mittaa haluttu veden korkeus JA TARKISTA
  Minun pienin värjäyksen kohde meni jo ekassa dippauksessa uppeluksiin, vaikke suinkaan ollut tarkoitus. Ensin en tykännyt asiasta, nyt sen kuivumista seuranneena olen tuumannut että onnekas vahinko.
 3. Suojaa värjäysalusta.Huomasin kyllä pistää vinyylihanskat kouraan, ettei kynsinauhat sinerrä, mutta luotin liikaa muuten itseeni ja ensimmäisen kaatamisen jälkeen värivettä oli tietenkin myös ämpärin ulkopuolella. Luulin tajunneeni tämän nopeasti, mutta ottamani kuvat paljastivat, että vaikutusaika ehti joltisenkin pitkäksi. Keittiön pöydällä on nyt hailakan sinisiä pisteitä... Vuokraemäntä kiittää.

En jaksanut huuhdella näitä ihan sillä antaumuksella kuin pitäisi. Myös ohjeessa neuvottu pyykkipulverilla peseminen on tekemättä. Kaiken kaikkiaan en usko että tämä värjäys kestää minkäänlaista pesua ikinä ilman leviämistä. Mutta näitä liinojapa ei olekaan tarkoitus koskaan pestä.


Liinojen kuivuttua jouduin vielä pingottamaan osan uudelleen ja sitä kostutusta tehdessäni huomasin, että väri tosiaan LEVIÄÄ. Tarkempi katselu paljastaa, että valkoisissa osissa on sinisiä piskoja siellä täällä... Eipähän pääse kukaan väittämään teollisesti tehdyiksi! (no ottaa mua päähän, vaikka muuta esitän)

Tätä täytyy kokeilla joskus uudelleen, ohjeiden mukaan ja lyhyemmillä kastoajoilla + useammalla dippauksella...

Innottaittajana toimi tällä kertaa Eilen tein -blogi ja matonkudekopan liukuvärjäys.

3 kommenttia:

 1. Ihan mahtava juttu!! Hyvät ohjeet ja hienot lopputulokset! Mäkin muuten värjäsin just muutama päivä sitten pinon pitsiliinoja - ylläri: vihreiksi! Ne oli kaikki kirppareilta haalittuja erilaisia yksilöitä, valkoisia ja beessejä - siis ei minkään värisiä.

  VastaaPoista
 2. Tuohan on makavan näköinen! Olen värjännyt solmubatiikilla kirjavaksi liinoja.

  VastaaPoista
 3. Hienoja!! Oletettavasti tuo, jossa on vain inasen valkoista, on se uppeluksissa käynyt? Ihana vahinko; se on kaikista kaunein!!!

  VastaaPoista