keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Muuttajan niksikirja - eiks kaikki jo tiiä nää?

Kaveri heitti vitsillä kymmenennen muuttoni kunniaksi, että minun pitäisi kirjoittaa muuttajan niksikirja. Ja siitähän se ajatus sitten lähti.

No en minä sentään kirjaa aatellut tehdä, mutta muuttajan kymmenkunta käskyä voisi olla paikallaan.


 1. Tutustu uuteen asuntoon riittävän huolellisesti

  Silmämääräisesti osaat jo arvioida sekä huonekalujen sijainnit että kartoittaa kaappitilat. Ja ota se  metrimitta mukaan jo asuntoa ensi kertaa katsellessa, niin ei jää arvailuille tilaa! Mahtuuko pyykkikoneeni tänne? Mahtuuko kirjahyllyni tuolle seinälle?  Onko verhoni riittävän pitkät tuohon ikkunaan? Ja etenkin jos muuttaa pienempään, kannattaa reilusti ottaa karkeat seinämitat, niin voi sitten pakatessa miettiä asioita eteenpäin ja eehkä luopua siitä serkulta peritystä karmeasta lipastosta, joka ei asuntoon sovi, mikä ihana tekosyy...

 2. Luovu turhasta, oikeasti!

  Kengät, vaikka melko uudetkin voi heittää pois, jos ne hiertää. Kulmasta lohjenneen lautasen voi heittää pois, et ikävöi sitä kuitenkaan. Kassi, jota et ole käyttänyt vaikka kahteen vuoteen, joutaa kirpputorille. Sisustukseen sopimattomaksi käynyt maljakko joutaa myös kirpputorille. Korjausta viisi vuotta odottaneet housut joutaa menemään, ei sinulla muuttosi jälkeen ole yhtään sen enempää aikaa, joten unohda turhat kuvitelmat.

  Itsepalvelukirppisten lisäksi nykyisin on lähes kaikkialla Suomessa apuna facebookin kirppisryhmät. Siinä parhaimmillaan tavara haetaan kotoasi ja rahat saat puhtaana käteen, mikä helppous! Muista, että tarkoituksenasi on aikuisten ja suomenruotsalaisten oikeesti luopua tavarasta, eikä arvottaa sitä. Myy siis niin halvalla, että tavara viedään käsistäsi. Tingi jos tingataan ja vähennä kuormaasi.

 3. Pakkaa uusi asunto mielessäsi


  Jos muutat pienempään asuntoon, mieti mitä tarvitset ehdottomasti esim. keittiöön. Pakkaa valmiiksi varastoon meneviksi ylimääräiset astiat ja verhot, joista et kuitenkaan aio kokonaan luopua. (senkin hamsteri!)

 4. Muista ensimmäinen aamu uudessa asunnossa

  Yritä ennakoida ja pakkaa samaan laatikkoon tavarat, jotka tulevat samaan paikkaan ja ovat yhtä tärkeitä ensimmäisenä aamuna, ensimmäisellä viikolla ja toiseen, joita tarvitset vasta kuukauden päästä.

 5. Muista muuttomiehiä 1. 

  Pakkaa riittävän kevyitä laatikoita.

  Älä jätä koko lipastoa täyteen siellä ollutta tavaraa, ellet muuta hissitalosta hissitaloon ja muuttomiehillä on nokkakärryt. Tuskin lipasto ihan samaan käyttötarkoitukseen kuitenkaan päätyy uudessa asunnossasi?

 6. Muista muuttomiehiä (ja -naisia) 2. 


  Laita laatikon päälle aina mihin nurkkaan uutta asuntoa laatikko kannetaan.  Niin ovelle ei kerry suurta vuorta epämääräisiä laatikoita, joita sitten arvotaan varastoon, keittiöön, kylppäriin, vaatehuoneeseen, olohuoneeseen....

 7. Mieti ergonomiaa

  Ulkomitoiltaan isoon laatikkoon kannattaa veistellä kädensijat (siis kantoreiät) vastakkaisille sivuille, mattopuukko on muuttajan tärkeä kaveri!

 8. Erikoispakattavat - muista auttajaasi tässäkin asiassa.

  Kukaan muuttoavuksi tuleva ei halua saada kontolleen rikkoutunutta taulua, eikä sen puoleen katkaista sormeaan lipaston laatikon muodostamaan giljotiiniin kun laatikko aukeaa toisen ja kolmannen kerroksen välillä pahassa paikkaa. Pakkaa siis kantaminen huomioiden: kuplamuovia taulun ympäri, jätesäkillä voi huputtaa cd-tornin sisältöineen, lukitse senkkien, lipastojen ja kaappien ovet jos mahdollista, tai teippaa ne kiinni (älä kuitenkaan laita teippiä suoraan puupinnalle, vaan teippaa vaikka jätesäkkiä sen verran ympäri, että pysyy kiinni.).

 9. Muista itseäsi

  Merkitse laatikon päälle mitä se sisältää, tai ainakin ohjeita itsellesi. Et kuitenkaan muista jokaisen laatikon ulkomuodosta mitä siellä on. Uudessa asunnossa taas avaat suotta laatikoita, jos tarvitset ensinnä vain vasaraa. Mihinkään laatikkon ei saa tulla vain mainintaa "Sälää", vaan aina jotain lisätietoa, josta muistat, kannattiko se avata keittiössä vai kylppärissä.
  Oma lempimerkintäni on: "avaa vasta kun kirjahylly on koottu".

 10. Minimoi turha työ jo etukäteen

  Muista myös, että kantaminen on rasittavaa, mutta väsyneenäkin purkamisen haluaisi myös tehdä heti. Pakkaa siis astiat puhtaisiin pyyhkeisiin sanomalehden sijaan, ettei niitä tarvitse ensitöikseen pestä puhtaaksi sanomalehtipölystä ja -musteesta, vaan ne voi latoa suoraan kaappiin.

 11. Varaa aikaa

  Aloita pakkaaminen viimeistään kuukautta ennen muuttoa. Siten ehdit miettiä jokaisen tavaran kohdalla, että tarvitsetko sitä oikeasti enää. Näin sinulle jää myös vähemmän houkutuksia kirjoittaa laatikon päälle kiellettyä sanaa (Sälää), vaan niistä tulee harkittuja ja nopeasti tyhjennettävissä olevia kokonaisuuksia.

  Ja näin myös muuttajien tullessa ihan kaikki on (ja pitää ollakin) pakattuna ja ovella jonossa.
  (ja ihan unelmamuuttohan on sellainen, jossa pääset viemään kaappiin menevää tavaraa pikkuhiljaa ja hyvissä ajoin etukäteen, ei ole sitten niin paljoa laatikoita jaloissa todellisena muuttopäivänä).

 12. Ne pakolliset - osoitteenmuutokset

  Väestörekisteriin ja postiin tehtävä osoitteenmuutos hoitaa usein monta murhetta niin verottajasta postimyyntifirmaan, mutta muista ne muutkin! Kirjoita jo ennen muuttoa postin tullessa aina, mistä sitä tulee, niin muistat ilmoittaa joka paikkaan oikean osoitteen. Ja lähetä oikeasti se osoitteenmuutoskortti myös mummolle, tädille, siskolle ja äidille, niin saat tänäkin vuonna joulukortteja. Tässä hommassa puoli työtä säästyy kun tulostaa oman uuden osoitteensa tarroille ja läiskii ne osoitteenmuutoskortteihin. Ennakoivampi pitää oman osoitteistonsa valmiiksi tarrapohjalla, niin voi sitten kahden tarran liimaamisella välttyä koko kirjoittamiselta.
Näillä eväillä itse lähden lauantaina uudelle paikkakunnalle. hrrrrr... jännittäää!

PS: vie muuttomiehet syömään tai lahjo muuten, niin saat apua toisenkin kerran. ;)

perjantai 11. toukokuuta 2012

taukoa käsitöissä ja tunnustus (hui!)

Nyt on mennyt bloggaaminen ihan joksikin muuksi kuin kätten töiden esittelyksi. Johtunee siitäkin, että olen tässä jonkun aikaa käyttänyt kaiken aivokapasiteettini elämän uudelleen järjestämiseen... Edessä on nimittäin työpaikan, asunnon ja jopa asuinpaikkakunnan vaihto. Kääkkääk! Minun elämässäni tällainen ainakin on kovin iso askel ja pelottaa niin vietävästi. Mutta eiköhän sitten uudella paikkakunnalla ole aikaa taas kässäillä ja askarrella, kun en juuri ketään sieltä tunne. Jätin jopa viittävaille valmiin isoäidinneliöviltin tahallani kesken, että on ekalle tylsälle illalle mielekästä tekemistä eikä pääse ikävä yllättämään.

Sain tässä samassa rytinässä myös tunnustuksen!!! (minä olen tällaisesta otettu, oikeesti. Vaikka vähän tunnustuksen merkitystä vie nuo "lähetä tämä 15 eteenpäin...." Voisipa joku olla  tällaisesta sitäkin mieltä, että entisaikojen ketjukirjeitähän nämä vaan ovat, eikä näissä ole siis aitoa tunnustusta mukana paljoakaan... Silti olen otettu!!! )Kiitos siis Sari tunnustuksesta!


Tunnustuksen ohjeet:


 • Kiitä bloggaajaa, jolta sait tunnustuksen
 • Lisää The Versatile Blogger Award -kuva postaukseesi
 • Kerro 7 satunnaista faktaa itsestäsi
 • Nimeä 15 bloggaajaa ja kerro heille tunnustuksesta. (olen kyllä sitä mieltä että jaa eteenpäin jos huvittaa, ja anna sellaiselle joka tunnustuksen ansaitsee. Kukaan ei sakota, vaikket löydäkäään 15 tunnustuksen arvoista blogia tähän hätään).


Ja ne faktat


 1. Olen kohtuutempperamenttinen ja käsityö lentää kirjaimellisesti päin seiniä, jos jokin on hankalaa / tulee virhe.
 2. Näinä tasa-arvon aikoina taidan olla melkoinen sovinisti, koska ihannekäsitykseni naisesta ylipäätään on melkomoinen martta: osaa leipoa upeita luomuksia, saa puutarhan kukkimaan, ompelee omat vaatteensa ja askartelee ja taiteilee muutenkin huvikseen. (mutta mistä aika kaikkeen perehtymiseen ja tekemiseen????) Renkaiden vaihto ja nurmikon leikkuu sopii mun mielestä miehelle ihan mainiosti.
 3. Ihailen käsistään käteviä, myös miehissä. Leevi and the leevingsin sanoin, ei se ole mies eikä mikään jos ei valmistu talo omin hartiavoimin... no ehkei ihan niin pitkälle tarvitse mennä, mutta ajatus kuitenkin on ihan oikean suuntainen. 
 4. Olen pirun hyvä mököttämään
 5. Nauran aina ja kaikelle, koska en lapsena voinut. Liiasta nauramisesta sain astmakohtauksen. 
 6. Nautin huumorintajuisesta sanailusta ja harmittelen omaa hitauttani ja sitä etten ole niin sanavalmis kuin toivoisin.
 7. olen ihan varma että jos olisin syntynyt 15 vuotta myöhemmin, minulle olisi paiskattu ADHD-lääkitys, mutta nyt olen vain vilkas... :)


Tunnustuksen laitan eteenpäin:


Jennylle: http://kotikutoisesti.blogspot.com/
Neulovalle nartulle: http://neulovanarttu.blogspot.com/
KahviKanelille: http://virkkaushomma.blogspot.com/
Pikku-Ketulle: http://pikkuketunpuuhamaa2.blogspot.com/
ElliS:lle http://iloinenvyyhti.blogspot.com/
Sinille: http://www.singerisoikoon.blogspot.com/
Arjalle: http://omatjutut-arja.blogspot.com/

perjantai 4. toukokuuta 2012

Villa Variksenmarja arpoo

5000:n kävijän rajapyykki on ylitetty!

Tämän kunniaksi pistänkin pystyyn arvonnan. Palkinnon hakeminen ei onnistunut edes vierailla kielillä, kun piti käymäni autolla sellaista metsästämässä. Autopa ei mennyt katsastuksesta läpi, eikä tullut edes kuukauden korjausaikaa vaan suoraan ajokielto! Pienen pieni käsilaukkuni (jota voidaan myös automobiiliksi kutsua) nimittäin on varsinainen ympäristökatastrofi ja päästöt ylittivät sallitun raja-arvon kaksikymmenkertaisesti ja meinasi sammua katsastusmiehen käsiin. Eihän se ollutkaan vasta kuin reilut 2 kk käyntihäiriön takia huollossa. Olisikohan aika tehdä ekoteko ja viedä se romuttamolle....

No mutta siis takaisin arvontaan. Ystävän avustuksella sain kuin sainkin hankittua teille arvontaa varten palkinnon:

 • 2 kerää puro batik -lankaa
 • maalaisromanttisen sauna-kyltin
 • koristekuvioita esim korttiaskarteluun /skräppäilyynSäännöt


Säännöt ovat tuttuakin tutummat:
 • Arvonta alkaa 4.5.2012 ja loppuu 4.6. eli aikaa on kuukausi.
 • Voittajan nimen julkistan blogissani arvonnan päätyttyä.
 • Voittajalle lähetän myös sähköpostin asiasta. 

Osallistuminen

Osallistut arvontaan yhdellä arvalla, jos kommentoit tätä postausta.
Ansaitset lisäarvan seuraavasta

 • olet blogin rekisteröitynyt lukija.
 • lisäät selkeästi omaan blogiisi tiedon tästä arvonnasta sekä linkität myös osallistumiskommenttiisi sen postauksen, jossa mainitsit tämän arvonnan.

Maksimi on siis kolme arpaa / osallistuja

Mainitse kommentissasi:

 1. Nimesi/nimimerkkisi ja sähköpostiosoitteesi
 2. Arpamäärä, jolla osallistut (ja mahdollinen linkki blogisi tekstiin, jossa mainostat arvontaa.)
 3. Kommenttiin saat ihan vapaasti pistellä muutakin asiaa. Kerro vaikka mitä haluaisit lukea blogistani. 


Mikäli osallistumisviestistäsi puuttuu jotain oleellista, pidätän itselläni oikeuden olla huomioimatta osallistumista ja vähintään tulkita se alemman arpamäärän osallistumiseksi, juu nou. ;)
(tämä vastuuvapaus lauseke ihan noin varmuuden vuoksi, josko nyt joku keksisi pahastua. En siis aio toimia virkamiehenä ja penätä puuttuvia tietoja)

torstai 3. toukokuuta 2012

Todella pimeä blogihaaste

Nouseva myrsky -blogia lukiessani törmäsin Todella pimeään haasteeseen, johon oli pakko tarttua. :) 1. Valitse tuttu sanonta, kielikuva tai vertaus.
 2. Kehitä siitä viisi omaa versiotasi niin, että annat mielikuvituksesi lentää. Aloita pienistä muutoksista ja vaihtele sanoja. Lopputulos saa olla todella pimeä.
 3. Käytä jotakin väännöstäsi seuraavassa blogipostauksessasi!
 4. Haasta mukaan niin monta ihmistä kuin kehtaat. Jollei huvita haastaa, älä haasta.


Todella pimeän blogiaasteen tarkoitus on lisätä hauskuutta blogipostausten vääntämiseen ja riemastuttaa lukijaa. Haaste sopii kaikille, jotka kirjoittavat blogia - olipa tyyli mikä tahansa.

Tässäpä nämä omaniEi mennyt niin kuin Strömsöössä 


 • Ei mennyt Strömsööseen
 • Ei mennyt niin kuin suomenruotsalaisilla
 • Ei tehty imelä hymy kasvoilla
 • Ei ollut onnistuakseen, ei suomeksi eikä ruotsiksi
 • Ei onnistunut edes vierailla kielillä

Aikainen lintu madon nappaa


 • Aikainen lintu madon tappaa (hui)
 • Aikainen mato pakoon pääsee
 • Aamu-uniselle jää nälkä
 • Aikainen hullu maton tamppaa
 • Aikaisin ja aikasin... ehtii sitä myöhemminkin. 


Haastan mukaan seuraavat blogit:

tiistai 1. toukokuuta 2012

Läjäpäin kortteja vol 2

Ja tässä toinen korttikimara, mitäs pidät?


1. Graafisia muotoja


2. Ornamentti3. Teille kahdelle4. Hääparille jotain sinistä
5. Kukkaisonnittelut isoäidille
6. Kylmänkukkia
Näissä on oikeastaan leikitty kaikilla käyttämilläni "tekniikoilla" (hieno sana askartelulle ja välineille, jotka tekee kenestä tahansa taiteilijan): Kohopulveria, lävistimiä, tavallisia leimoja, ääriviivatarroja, puukuvioita, paperikukkia, kartonkia, skräppipaperia... Ja näissä tuo isoäidille suunnattu kortti on kyllä sitten koristeellisin mahdollinen, jonka kykenen tekemään. Tuosta kun vielä lisää elementtejä, menee mun mielestä jo liiaksi krumeluuriksi. Mutta makuasioistahan voidaan aina kiistellä.