torstai 22. marraskuuta 2012

Ohjeita Bloggerin käyttäjille - kuvatilan maksimointi

Heissan vaan kaikki bloggaaja-kaverit (ja tuntemattomat Bloggerin käyttäjät).

Silloin tällöin blogeissa näkee tuskailuja, kuinka blogin kuvatila on täynnä. Pistänpä ihan julkiseksi ohjeeni, jolla olen estänyt tämän tapahtumasta. Tämä ei yritäkään olla kaiken kattava ohje, sillä vaihtoehtoja asian toteuttamiseen on satoja, mutta tässä yksi tapa.

Perustietoa - mikä kuvakoko?

Kuvatessa kameralla otat kuvan, jonka voi tulostaa paperille useimmiten jopa koossa A4. Tulostin taas useimmiten pistää 300 pistettä tuumalle, joten ottamassasi kuvassakin on paljon pisteitä tuumalla. Netissä taas ei näy yhtään enempää kuin 72 pistettä tuumalla. Ottamassasi kuvassa on siis yli 200 pistettä turhaan.

300 pikseliä tuumalla suurentaa kuvan tallennuskokoa. Kamerasta siirtämäsi kuva vie siis koneeltasi tilaa 3Mt (megatavua) eli yli 3000 kilotavua. Netissä sama kuva näkyisi kuitenkin jo suurena 100-200 kilotavun kokoisena.

Yhden suoraan kamerasta siirretyn kuvan säilytystilaan mahtuu siis  helposti 15-30 kuvaa.

Jos viet kuvat 3Mt-kokoisina bloggeriin, tallennustilasi loppuu todella nopeasti.

Mitä minä tällä tiedolla teen? 

Sinun on hyvä tunnistaa kuvistasi ne, jotka haluat julkaista netissä. Tallenna nettiin tulevat kuvat pienempään kokoon koneellesi ennen nettiin lataamista. 

Älä kuitenkaan tee niin automaattisesti kaikille kuville, sillä nettitasoisen kuvan tulostaminen /valokuvaksi kehittäminen ei taas enää onnistu. Tai onnistuu, mutta siitä tulee epätarkka, pikselinen.

Lisäys 23.11. 
Kuvan koon näet menemällä kansioon, jossa kuvia säilytät. Jos et muuten näe, klikkaa kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse ominaisuudet, sieltä näet kuinka monta kilotavua kuvasi vie tilaa.

Miten  pienennän kuvia?

Jo koneelle suurena siirretyn kuvan pienentäminen onnistuu kaikilla kuvankäsittelyohjelmilla.

Esimerkiksi kuvan pienentämisestä ohjelmalla Microsoft Office Picture Manager:

 1. Avaa kuva ohjelmassa Microsoft Office Picture Manager
 2. Klikkaa Muokkaa kuvia...
 3. Klikkaa oikeasta reunasta Muuta kokoa
 4. Valitse vetovalikosta esim. koko 800 x 600 (valmiiksi määritelty koko) ja klikkaa OK
 5. Tallenna kuva nimellä, lisää perään esim. sana pieni, että erotat kuvan siitä, jonka voi vielä hyvälaatuisena tulostaa
 6. Viimeiseksi sulkiessa ohjelma ehdottaa, että tallennat vielä, valitse EI

Esimerkki kuvan pienentämisestä ohjelmalla Paint

 1. Avaa kuva ohjelmalla Paint
 2. Klikkaa Muuta kokoa
 3. Varmista että ruksi on kohdassa "säilytä kuvasuhde" (ettet litistä kuvaa)
 4. Valitse kuvapisteet
 5. valitse kuvan leveydeksi esim. 500-700 pikseliä (sekin on jo iso netissä)
 6. tallenna nimellä ja laita kuvan nimen perään vaikka sana pieni, jotta erotat sen samasta kuvasta, jonka kuitenkin voi vielä tulostaa hyvälaatuisena. 

Mitä teen kun Bloggerin kuvatila täyttyi jo?

Tai mistä tarkistan, paljonko kuvia olen jo Bloggerin kautta lisännyt?

lisäyksiä 23.11. 
Bloggeriin lisäämäsi kuvat ovat Googletiliisi kuuluvassa Picasa-verkkoalbumissa. Sieltä voit tarkistaa paljonko tilaa olet käyttänyt.

Jos tila alkaa täyttyä, sinun pitää käydä kuva-albumissa poistamassa turhat kuvat ja mahdollisesti vietävä blogissa julkaisemasi kuvat (tai edes osa niistä) uudelleen pienennettyinä.

Pääset picasa-albumiisi menemällä osoitteeseen www.google.fi ja kirjautumalla bloggerin tunnuksilla sivulle. Albumiin pääset yläreunan valikosta kohdasta Lisää - Valokuvat.

Tässä vielä tarkempi kuvallinen ohje picasasta: OHJE, Kuinka poistat kuvia picasasta

Oliko tästä apua? Kerro, mitä kohtaa pitää tarkentaa ja sen teen. :)

22 kommenttia:

 1. Suurkiitokset selkeistä ohjeista!

  VastaaPoista
 2. Selkeät ohjeet. Lisävinkkinä vielä, että jos ottaa käyttöön Google+ -tilin ja lataa kuvat sen kautta (ne menevät samoihin Picasan albumeihin), ne muokataan automaattisesti latauksen yhteydessä pienemmiksi (korkeintaan 2048 pikseliä) ja näitä pieniä kuvia saa olla rajattomasti tallessa!

  VastaaPoista
 3. Hyvä ohje. Yksi lisäys minulla olisi: Joissain ohjelmissa, kuten Photoshopissa ja Gimpissä täytyy määrittää kuvan laatu tallennusvaiheessa. Nettiin on turha laittaa maksimilaadulla tallennettuja kuvia. Kun kuvan laatua laskee 10 prosenttia, kuvan koko tippuu muistaakseni noin 50 %. Eroa ei huomaa näyttöruudulla.

  Pystyykö Bloggerista näkemään, kuinka paljon on jo käyttänyt kuvatilaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa liitteessä "kuinka poistat kuvia picasasta" näkyy miten mennään sinne omaan albumiin ja sieltä näkee paljonko kuvatilaa on jo käyttänyt.

   Poista
  2. kuvan laadun laskua kannattaa toki tehdä, mutta useissa ohjelmissa on automatiikka päällä, että jos vaihdat resoluution 300:sta 72:een, muuttuu kuvan leveys 10 cm:stä 25 cm:ään, jolloin siinä on yhtä monta pistettä edelleen yhteensä. Ja noissa simppeleissä ilmaisohjelmissa ei aina ole suoraan resoluution rukkausmahdollisuutta selkokielisesti. Koitin pitää ohjeet simppeleinä ja esimerkkiohjelmat sellaisina "joka käyttäjän" ohjelmina, photoshoppiakaan kun ei kaikilla ole ja kallis ohjelmahan se on, ellei sitä ole koneen kanssa kaupantekijäisinä saanut.

   Poista
 4. Mainiot ohjeet, joilla kyllä selviää. Myös Windows-livellä voi pienetää kuvansa tai kuten itse teen- PIX-reziserilla. Siis tapoja on useita....

  VastaaPoista
 5. Minä taas käytän ilmaista Irfanview ohjelmaa, jossa on näppärä joukkomuunnostoiminto. Pienentää, nimeää yms koko joukon kuvia kerralla. Itse en edes säilytä omalla kokeella pienennettyjä kuvia vaan poistan ne nettilatauksen jälkeen. Säilytän vain alkuperäiset isot kuvat. Helppo tehdä tarvittaessa uudestaan.

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkeistä ja sama Jokelle ja Lauralle vielä noista muista neuvoista.

  VastaaPoista
 7. Picasa on muutakin kuin verkkoalbumi. Sillä voi muokata valokuvia kätevästi ja helposti. Voit myös tallentaa valokuvia - siis muitakin kuin Bloggerin blogiin laittamiasi - Picasan verkkoalbumiin.

  ***

  (Oletko tutkinut, kuinka helppoa on siirtää Bloggerin kuvista tuleva Picasa-verkkoalbumi johonkin toiseen kansioon ja aloittaa tavallaan tyhjältä pöydältä kuva-albumin täyttäminen? - Itse en ole sitä tehnyt, mutta teoriassa tämäkin voisi olla mahdollista. Samalla kuvat häviäisivät blogista, mikä ei tietenkään ole kiva juttu. Tarvinnee kehittää ajatusta toimivammaksi.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PIcasan ohjelmaa en ole ladannut, koska ei ole ollut tarvetta. Ja juu, ideana kai oli säilyttää kuvat blogissa, eli en siirtäisi niitä mihinkään. Korkeintaann kuvatilan lopultakin täyttyessä hankkisin OmaKopan vinkin ukaan itselleni varjotilin (toinen googletili tai photubucket), josta linkkaisin kuvat blogiini

   Poista
 8. Kiva jos en koetellut kärsivällisyyttäsi... vaikka monta kertaa kyinkin :)
  Taidat olla aika kärsivällinen ihminen :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos ohjeista, minäkin tumpelo osasin muutaman harjoituksen myötä toimia.

  VastaaPoista
 10. Minut linkattiin tänne, kiitos selkeistä ohjeista, ne tulivat tarpeeseen!

  VastaaPoista
 11. Hyvä ja selkeä kirjoitus Santra. Omalla kohdallani heräsin huomaamaan tämän asian liian myöhään ja bloggerin kuvatila loppui jo. Jatkossa tiedän paremmin ja pienennän kuvat ennen lataamista nettiin. Niin siis, uusi blogi on ehkä tulossa...

  Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea loppuun asti - mitä tehdä jos kuvatila loppui jo, ja silleesti ei tarvitse aloittaa uutta blogia ;)

   Poista
 12. Tein kaiken tuon mitä viimeiseksi neuvot ja silti kuvatila loppui...=) Tarkistin ihan, että kuvani ovat sadan kilotavun molemmin puolin, suurimmatkin alle kaksisataa. Laskeekohan blogger tilaa myös tekstille?

  Uuden blogin ehdin jo aloittaa, kiitos kuitenkin neuvoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kannattaa vielä tarkistaa se picasan kuvatili, jos siellä on kuvia vaikka useammalla sivulla ja lisäämiesi pienennettyjen kuvien lisäksi vielä vanhoja jättikokoisia kuvia. eli tuplat ja ylimääräiset pois vaan raakasti.

   Poista
  2. Ja huomasin omasta kuvatilistäni ainakin sen, ettei kaikki kuvat menneet suinkaan blogin omaan kansioon vaan välillä tuli jotain automaattisesti muodostuvaa kansiotakin, johon tuli ihan hutikuvia...

   Poista
 13. Mutta, en oikein ymmärtänyt, jos kuvakiintiö on jo täynnä. Täytyykö kuvia poistaa. Sillä minulla on aika valokuvaus-aiheinen blogi. Enkä jaksaisi mennä kaikkia kuvia läpi ja pienentää! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kuvia pitää poistaa, jos tila on käytetty.
   Toki, kuvat voi ensin ladata omalle koneelle talteen, sitten pienentää ne ja poistaa vanhat isot kuvat tilistä ja viedä kuvat uudelleen blogiin. Jos on vienyt paljon isoja kuvia, alkuun varmaan pääsee silläkin, että ottaa käsittelyyn ensin muutaman jättikokoisen kuvan, joiden poistolla vapauttaa taas tilaa monelle pienelle....

   Poista
 14. Jos poistan kuvia picasa-albumeista, poistuvatko kuvat myös blogini postauksista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei

   Kyllä se kuva häviää myös blogin postauksesta. SIksi pitääkin viedä kuva uudelleen vanhaan postaukseen valmiiksi pienennettynä.

   Poista