tiistai 11. syyskuuta 2012

Kaaosta kurittamassa - Koppa matonkuteesta

Ennenkuin itse vielä harrastin bloggaamista, etsin blogeista ideoita JA ohjeita niiden toteuttamiseen. Hyvin harvassa blogissa kirjoittaja jaksaa ohjeita rustailla, esittelee vaan omien kättensä töitä. Ehkäpä jopa siitä suivaantuneena aloitin oman blogini sillä johtoajatuksella, että mitä ikinä teenkin, minä jaksan ohjeetkin kirjoittaa. Tämä on nyt päässyt vähän unohtumaan. Tai ehkä olen vaan tehnyt niin paljon toisten ohjeilla ja aina vähän soveltaen, ettei ole edes tarvinnut ohjeita kirjoittaa. Muistutan tässä siis lähinnä itselleni: Ei ole liian yksinkertaista tekelettä ohjeiden kirjoittamiseen, koska aina jossain on joku, joka vasta aloittelee ja on hiljaa iloinen löytämästään ohjeesta.

Olen koko kesän halunnut tehdä kopan matonkuteesta, ehkä jopa kaksi. Vessani on nimittäin vallannut kaikenmaailman purnukat ja pussukat ja tuntuu, että ne leviävät ja sikiävät kuin kanit konsanaan. Tai vertaisiko niitä influenssaan, joka leviää hylly hyllyltä eteenpäin? No tätä kaaosta hillitäkseni tartuin siis koukkuun ja kuteeseen. Hyllykkö, jolle koppaa suunnittelin, on suorakaiteen muotoinen, joten sellainen pitää kopastakin tehdä. Piti ottaa aloitus pari kertaa uusiksi, että sain aikaiseksi suorakaiteenmuotoisen aloituksen. :)

Neliökoppa matonkuteesta

1. kerros: Virkkaa 6 ketjusilmukkaa (= 6 kjs) ja sulje renkaaksi piilosilmukalla (ps)
2. kerros: Virkkaa 12 kiinteää silmukkaa (=12 ks) renkaaseen. 3. kerros:
1 kjs, 2 ks yhteen edellisen kierroksen silmukkaan (=2 ks samaan), 2 ks normaalisti, 3 ks samaan, 2 ks, 3 ks samaan, 2 ks, 3 ks samaan, 1 ks, 1 ps ketjusilmukkaan3 ks samaan muodostaa kulman. Jokaisella kierroksella siis virkataan kiinteitä silmukoita ilman lisäyksiä ja kulmiin lisätän silmukoita tekemällä kolme kertaa kiinteä silmukkaa yhteen ja samaan edelliskierroksen silmukkaan. (ja kuvan muistin ottaa vasta muutaman kierroksen tehtyäni, joten älä hämäänny siitä)


4. kerros:
1 kjs, 3 ks, 3 ks samaan, 4 ks, 3 ks samaan, 4 ks, 3 ks samaan, 4 ks, 3 ks samaan,
1 ps ketjusilmukkaan
5. kerros:
1 kjs, 4 ks, 3 ks samaan, 6 ks, 3 ks samaan, 6 ks, 3 ks samaan, 6 ks, 3 ks samaan, 1 ks,
1 ps ketjusilmukkaan.
6. kerros:
1 kjs, 5 ks, 3 ks samaan, 8 ks, 3 ks samaan, 8 ks, 3 ks samaan, 8 ks, 3 ks samaan, 2 ks,
1 ps ketjusilmukkaan.
7. kerros:
1 kjs, 6 ks, 3 ks samaan, 10 ks, 3 ks samaan, 10 ks, 3 ks samaan, 10 ks, 3 ks samaan, 3 ks,
1 ps ketjusilmukkaan.
jatka näin lisäämällä niin kauan, että olet tyytyväinen pohjan kokoon. 


HUOM! Varo lisäämästä silmukoita jokaisella kierroksella liikaa. Yllä olevassa kuvassa viimeisin virkattu silmukka on kierroksen viimeinen kiinteä silmukka. Seuraavasta edellisen kierroksen silmukasta tulee jo ketjusilmukka, johon piilosilmukka pitäisi tehdä. 

8. kerros:
Aloita reunus: virkkaa jokaisen edelliskierroksen kiinteän silmukan takareunaan kiinteä silmukka, älä tee yhtään lisäystä kulmassa, aina vaan yksi silmukka edelliskierroksen silmukkaan.Kun kiinteät silmukat tehdään edellisen kierroksen silmukoiden takareunaan, saadaan kopalle selkeä pohja.

Jatka tämän jälkeen spiraalina reunan virkkausta, 1 kiinteäsilmukka jokaiseen edellisen kierroksen silmukkaan. Parin kierroksen jälkeen reuna erottuu jo mukavasti, ihan hinku virkkaamiseen vaan kasvaa. (ja tässä kohtaa käsivarsi varotteli polttavalla kivulla, eli TAUKO)

Näköä koppaan saa vaihtamalla välillä perusvirkkauksen takareunasta virkkaamiseen.


Syntyy vähän kuin raita. Raitaa voi tehdä useammankin kerroksen. 


Sitten vaan jatketaan ja jatketaan ja jatketaan...


Valmis kaaoksen kesyttäjäni näyttää tältä. 
Itseasiassa livenä näyttää paljon paremmalta, tuo kapeammalta näyttävä keskiosa
ei näytä todellisuudessa noin pahalta, joku optinen harha kuvassa...?


Kuteesta virkatessa ei kannata välttämättä päätellä "lankaa" edellisen kerroksen väliin. Ihan perinteinen umpisolmu on paras. 

Kude oli melko ohutta, joten käytin koukkua nro 7
Kudetta kului vaakan mukaan 600 g 
(väittäisin, ettei voinut mennä noin tasan, oisko esim. 630 g lähempänä totuutta...)

6 kommenttia:

 1. Mäkin pidän tosi paljon sellaisista blogeista, jossa tekijä jaksaa selittää, miten jokin on tehty... Bravo siis! Myös esim. eilen tein-blogi (www.eilentein.com) on loistava tässä. Itsehän en ole mikään käsityöihminen vaikka toivoisinkin olevani, joten en yleensä osaa tehdä asioita edes ohjeiden kanssa. :D Mutta siitä huolimatta niitä on kiva lukea - ja katsoa kuvia vaihe vaiheelta.

  Mä pistän tän muistiin koska olen alkanut virkkailla enenevässä määrin (edelleenkään en osaa tulkita virkkausohjeita, mutta ehkä joskus) ja kaaoksen kesyttäjille on aina tarvetta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos.
   Toi eilentein olikin mulle ihan uusi tuttavuus, täytyy joku tylsähkö ehtoo selata se ihan kokonaan läpi, koska jo nyt tuli polte aloittaa vielä betonityötkin (voi itku), ja ohjeet ei ole se mikä vähiten inspiroi :)

   Poista
 2. Kivoja koreja. Tuon ohjeen mukaan osaa kuka vain tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi aina muistaa, että joskus oli aloittelija itsekin (ja omalla kohdallani siitä ei ole edes järin kauan, noin 1,5 vuotta...)

   Poista
 3. Ompa kiva kori mutta on siinä"väkertämistä" kun virkkaa tuommoisen!!
  Hieno on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ranteita ei vaivaa heikkous ja käsivarren lihaksetkin on kunnossa, tuommosen virkkaa helposti jopa parissa illassa telkkaria kattellessa. Se vääntö tulee sitten kuteesta itsestään, eli kuinka hankalan materiaalin sitten löytää tekeleeseensä, siitä riippuu vaikeusaste. :)

   Poista