keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Muuttajan niksikirja - eiks kaikki jo tiiä nää?

Kaveri heitti vitsillä kymmenennen muuttoni kunniaksi, että minun pitäisi kirjoittaa muuttajan niksikirja. Ja siitähän se ajatus sitten lähti.

No en minä sentään kirjaa aatellut tehdä, mutta muuttajan kymmenkunta käskyä voisi olla paikallaan.


 1. Tutustu uuteen asuntoon riittävän huolellisesti

  Silmämääräisesti osaat jo arvioida sekä huonekalujen sijainnit että kartoittaa kaappitilat. Ja ota se  metrimitta mukaan jo asuntoa ensi kertaa katsellessa, niin ei jää arvailuille tilaa! Mahtuuko pyykkikoneeni tänne? Mahtuuko kirjahyllyni tuolle seinälle?  Onko verhoni riittävän pitkät tuohon ikkunaan? Ja etenkin jos muuttaa pienempään, kannattaa reilusti ottaa karkeat seinämitat, niin voi sitten pakatessa miettiä asioita eteenpäin ja eehkä luopua siitä serkulta peritystä karmeasta lipastosta, joka ei asuntoon sovi, mikä ihana tekosyy...

 2. Luovu turhasta, oikeasti!

  Kengät, vaikka melko uudetkin voi heittää pois, jos ne hiertää. Kulmasta lohjenneen lautasen voi heittää pois, et ikävöi sitä kuitenkaan. Kassi, jota et ole käyttänyt vaikka kahteen vuoteen, joutaa kirpputorille. Sisustukseen sopimattomaksi käynyt maljakko joutaa myös kirpputorille. Korjausta viisi vuotta odottaneet housut joutaa menemään, ei sinulla muuttosi jälkeen ole yhtään sen enempää aikaa, joten unohda turhat kuvitelmat.

  Itsepalvelukirppisten lisäksi nykyisin on lähes kaikkialla Suomessa apuna facebookin kirppisryhmät. Siinä parhaimmillaan tavara haetaan kotoasi ja rahat saat puhtaana käteen, mikä helppous! Muista, että tarkoituksenasi on aikuisten ja suomenruotsalaisten oikeesti luopua tavarasta, eikä arvottaa sitä. Myy siis niin halvalla, että tavara viedään käsistäsi. Tingi jos tingataan ja vähennä kuormaasi.

 3. Pakkaa uusi asunto mielessäsi


  Jos muutat pienempään asuntoon, mieti mitä tarvitset ehdottomasti esim. keittiöön. Pakkaa valmiiksi varastoon meneviksi ylimääräiset astiat ja verhot, joista et kuitenkaan aio kokonaan luopua. (senkin hamsteri!)

 4. Muista ensimmäinen aamu uudessa asunnossa

  Yritä ennakoida ja pakkaa samaan laatikkoon tavarat, jotka tulevat samaan paikkaan ja ovat yhtä tärkeitä ensimmäisenä aamuna, ensimmäisellä viikolla ja toiseen, joita tarvitset vasta kuukauden päästä.

 5. Muista muuttomiehiä 1. 

  Pakkaa riittävän kevyitä laatikoita.

  Älä jätä koko lipastoa täyteen siellä ollutta tavaraa, ellet muuta hissitalosta hissitaloon ja muuttomiehillä on nokkakärryt. Tuskin lipasto ihan samaan käyttötarkoitukseen kuitenkaan päätyy uudessa asunnossasi?

 6. Muista muuttomiehiä (ja -naisia) 2. 


  Laita laatikon päälle aina mihin nurkkaan uutta asuntoa laatikko kannetaan.  Niin ovelle ei kerry suurta vuorta epämääräisiä laatikoita, joita sitten arvotaan varastoon, keittiöön, kylppäriin, vaatehuoneeseen, olohuoneeseen....

 7. Mieti ergonomiaa

  Ulkomitoiltaan isoon laatikkoon kannattaa veistellä kädensijat (siis kantoreiät) vastakkaisille sivuille, mattopuukko on muuttajan tärkeä kaveri!

 8. Erikoispakattavat - muista auttajaasi tässäkin asiassa.

  Kukaan muuttoavuksi tuleva ei halua saada kontolleen rikkoutunutta taulua, eikä sen puoleen katkaista sormeaan lipaston laatikon muodostamaan giljotiiniin kun laatikko aukeaa toisen ja kolmannen kerroksen välillä pahassa paikkaa. Pakkaa siis kantaminen huomioiden: kuplamuovia taulun ympäri, jätesäkillä voi huputtaa cd-tornin sisältöineen, lukitse senkkien, lipastojen ja kaappien ovet jos mahdollista, tai teippaa ne kiinni (älä kuitenkaan laita teippiä suoraan puupinnalle, vaan teippaa vaikka jätesäkkiä sen verran ympäri, että pysyy kiinni.).

 9. Muista itseäsi

  Merkitse laatikon päälle mitä se sisältää, tai ainakin ohjeita itsellesi. Et kuitenkaan muista jokaisen laatikon ulkomuodosta mitä siellä on. Uudessa asunnossa taas avaat suotta laatikoita, jos tarvitset ensinnä vain vasaraa. Mihinkään laatikkon ei saa tulla vain mainintaa "Sälää", vaan aina jotain lisätietoa, josta muistat, kannattiko se avata keittiössä vai kylppärissä.
  Oma lempimerkintäni on: "avaa vasta kun kirjahylly on koottu".

 10. Minimoi turha työ jo etukäteen

  Muista myös, että kantaminen on rasittavaa, mutta väsyneenäkin purkamisen haluaisi myös tehdä heti. Pakkaa siis astiat puhtaisiin pyyhkeisiin sanomalehden sijaan, ettei niitä tarvitse ensitöikseen pestä puhtaaksi sanomalehtipölystä ja -musteesta, vaan ne voi latoa suoraan kaappiin.

 11. Varaa aikaa

  Aloita pakkaaminen viimeistään kuukautta ennen muuttoa. Siten ehdit miettiä jokaisen tavaran kohdalla, että tarvitsetko sitä oikeasti enää. Näin sinulle jää myös vähemmän houkutuksia kirjoittaa laatikon päälle kiellettyä sanaa (Sälää), vaan niistä tulee harkittuja ja nopeasti tyhjennettävissä olevia kokonaisuuksia.

  Ja näin myös muuttajien tullessa ihan kaikki on (ja pitää ollakin) pakattuna ja ovella jonossa.
  (ja ihan unelmamuuttohan on sellainen, jossa pääset viemään kaappiin menevää tavaraa pikkuhiljaa ja hyvissä ajoin etukäteen, ei ole sitten niin paljoa laatikoita jaloissa todellisena muuttopäivänä).

 12. Ne pakolliset - osoitteenmuutokset

  Väestörekisteriin ja postiin tehtävä osoitteenmuutos hoitaa usein monta murhetta niin verottajasta postimyyntifirmaan, mutta muista ne muutkin! Kirjoita jo ennen muuttoa postin tullessa aina, mistä sitä tulee, niin muistat ilmoittaa joka paikkaan oikean osoitteen. Ja lähetä oikeasti se osoitteenmuutoskortti myös mummolle, tädille, siskolle ja äidille, niin saat tänäkin vuonna joulukortteja. Tässä hommassa puoli työtä säästyy kun tulostaa oman uuden osoitteensa tarroille ja läiskii ne osoitteenmuutoskortteihin. Ennakoivampi pitää oman osoitteistonsa valmiiksi tarrapohjalla, niin voi sitten kahden tarran liimaamisella välttyä koko kirjoittamiselta.
Näillä eväillä itse lähden lauantaina uudelle paikkakunnalle. hrrrrr... jännittäää!

PS: vie muuttomiehet syömään tai lahjo muuten, niin saat apua toisenkin kerran. ;)

1 kommentti:

 1. Are you looking for free YouTube Subscribers?
  Did you know that you can get them AUTOMATICALLY & ABSOLUTELY FOR FREE by getting an account on Add Me Fast?

  VastaaPoista