lauantai 16. lokakuuta 2010

Jätteet uusiokäyttöön

Jätteistä käyttöesineitä teemalla innostuin joskus kokeilemaan, mitä saisin aikaan talousjätteestä, liimasta ja serveteistä. Niistähän syntyi säilytyspurnukoita, ja harvinaisen käytännöllisiä sellaisia.

Olen jo jonkin aikaa haalinut tutuilta pahvisia purnukoita askarteluihini. Saalis muodostuu pääasiassa pringles-purkkeista, koska niitä nyt sattuu eniten tuttavapiirissä kertyvän. Mutta muutkin vahvat rasiat ovat ihan yhtä hyviä, esimerkiksi salmiakkielukoita sisältänyt karkkiarasia kannella on oikein oiva päällystyksen kohde.

Tarkoitukseni oli vähentää jätettä, ja käyttää jo syntynyt jäte hyödyksi. Tämä kierrätykseni on kuitenkin saanut aikaan käänteisenkin ilmiön: pari sukulaista on nyt ostamalla ostanut juuri pringleseitä, että saisin materiaalia...

Tähän asti olen tehnyt säilytyspurkkeja lähinnä maalaamalla tai servettitekniikalla. Mielessä itää kyllä jo alkutekijöissään olevia ajatuksia seuraavista variaatioista. 


Purkit täytyy aina ensin pohjamaalata, päällystipä niitä miten vaan, sillä tekstit ja värit niissä on usein niin voimakkaita että ne kuultavat läpi.

Yksinkertainen servetti liimataan purnukkaan kiinni servettilakalla. Itselläni sattuu nyt olemaan tehdasvalmisteista decoupage-lakkaa, mutta kuvassa näkyvä yksilö ei juuri eroa erikeeper-vesi-seoksesta. Servetti kannattaa liimata parin sentin pätkä kerrallaan, jotta sen ehtii tasottaa ennen liiman kuivahtamista. Siloittamiseen tuntuu sopivan parhaiten sivellin, jolla liimaakin purkkiin levittelee. Sorminkin voi tehdä, mutta se toimii vain niin kauan kuin servetti on märkä liimasta. Heti kun se muuttuu nahkeaksi, on suurella todenäköisyydellä liimaamassa servettiä sormiinsa purkin sijaan. Ja voi sitä hammasten kiristelyä kun viimesenteillä servetti repeää ja ilkkuu tekijän sormenpäissä.


Kun servetti on liimattu, purkin on hyvä hetken kuivahtaa, että sen voi käsitellä uudelleen. Vaikka se ruttuiselta näyttääkin, älä sinä pieni perfektionisti vielä heitä sitä menemään, sillä uusi käsittely siloittaa sitä vielä kummasti. Älä kuitenkaan odota että purkki on rutikuiva, jos haluat siitä mahdollisimman sileän, koska kertaalleen kuivuneet rutut ei ihan niin helposti enää litisty purkin kylkeen kiinni.


Valmiissa purkeissa on kiiltävä pinta joka kestää kevyesti pyyhkiä märälläkin. Jos omaa pientä perfektionistin vikaa, kannattaa ostaa erikseen mattapintaista decoupage-lakkaa (Tiimarista sain joskus oikein hyvää sellaista, joka hakkaa mennen tullen tuon ylhäällä kuvassa olevan tuotteen), koska se  jättää servetin luonnollisemman näköiseksi.

Ja rajanahan on vain mielikuvistus, ja kaupan servettivalikoimat
Itse tein pieneksi tuliaisiksi sarjan säilytyspurkkeja, käsitöitä ja askartelua harrastavalle ihmiselle, jolla on varmasti pikkutavaraa purkkeihin sullottavaksi.

Tavallinen korkea pringlespurkki vetää muuten juuri sukkapuikot sisäänsä, jos sellaista sattuu harrastamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti