torstai 12. elokuuta 2010

Valkoinen huutaa väriä!

Kodin valkoiset seinät ovat ärsyttäneet minua koko ajan muutosta lähtien. Nykyisessä kodissa viihdyn ainoastaan asunnon pienimmässä, kuumimmassa ja huonoilmaisimmassa huoneessa. Ai miksikö? No täällä on tapetit ja niissä on väriä!

Olkoonkin, että Pohjoismaissa rakastetaan valkoista sisustuksessa, minua yltiöpäinen valkoisuus ahdistaa. Sisustuslehtien sivuilla nuo valkoisilla huonekaluilla täytetyt kodit näyttävät kyllä harmonisilta ja raikkailta, mutta herrantähden, missä on ihmisten persoonallisuus??? Kun sisustussuunnittelijat sanovat, että pohjolassa on pitkä ja pimeä talvi, pitää asunnon olla valoisa ja avara, niin monta miljoonaa suomalaista, ruotsalaista ja tanskalaista sanoo "Kyllä! Jaa-a!". Viimeisimpänä hirvityksenä olen huomannut, että valkoisuus on viety vielä pidemmälle. Nyt pitää olla niin bling blingiä, että keittiön kaappien ovetkin pitää olla superkiiltävää valkoista. Miksi ihmeessä? Eikö keittiössä ole ilmankin tarpeeksi rasvaisia sormenjälkiä? Ja teepä huviksesi googlen kuvahaku sanalla olohuone. Montako ei-valkoista sohvaa näet? Eikö suomalaiset syö enää jäätelöä sohvalle telkkaria katsoessaan? Miten ihmeessä sellainen voi pysyä viikkoa kauempaa siedettävän näköisenä?

No, onhan se myös niin, että kohtuus kaikessa. Valkoisista, kuluneen näköisistä ja kuluneista huonekaluista pidän kyllä, kunhan samassa tilassa seinät on sitten jotain muuta kuin valkoiset.

Valkoiset seinät ovat siis kammoni. Tauluja tai muita valkoisen seinän peittämiseen sopivia kapineita en ole koskaan hirveästi itselleni haalinut, mutta nyt on pakko ryhtyä siihenkin toimeen. Pitkä seinä, jota vasten on vain matala lipasto, ei nyt vaan miellytä. Pihiyttäni en kuitenkaan viitsinyt ostaa valmiina kehyksiä, joista todella pidin. Ostin halvimmat mahdolliset ja tarkoitukseen sopivia kahviliinoja ja avot! - meillä on uudet varmasti uniikit taulun kehykset.


Taikasana tässä oli kahviliina. Nimittäin jonkin verran degoupage-lakan ja servettien kanssa pelanneena olen todennut, että minun kärsivällisyydelläni ja perfektionismillani ei
 1. irroiteta kolminkertaisesta servetistä ehjänä sitä ylintä kerrosta
 2. liimata sitä onnistuneesti mihinkään ilman että servetti jostain kohtaa sanoo "räks".
Niinpä minä ostan vain ja ainoastaan yksinkertaisia vahvoja kahviliinoja, koska ne kestävät hitusen venyttämistäkin (Ennen muuten sanoin niitä ohuiksi serveteiksi, ajattelematta sen enempää, että niissä "paksuissa" on tosiasiassa 3 kerrosta vielä ohuempaa paperia...)

Taulun kehysten tuunaaminen

 • Hanki puiset kehykset (metallisten kehysten ja degoupagen yhteensopivuudesta ei ole kokemuksia
 • Jos kehys on lakattu, hio lakkapinta karkeammaksi
 • Pohjamaalaa kehys servettiin sointuvalla värillä, ellei kehys ole sitä valmiiksi
  (yllä olevat kehykset olivat tumman vihreät, jotka pohjamaalasin vaalean sinisellä akryylimaalilla, joita myy askarteluliikkeet)
 • Anna maalin kuivua ja sekoittele samalla itsellesi lakka: erikeeperiä ja vettä. sekoitus saa olla aika vetelää, kokeilemalla löydät sopivan koostumuksen
 • Kokeile valitsemaasi servettiä, miten haluat sen kehyksen päälle. Tarvittaessa leikkele servettiä ja kokoa valmiiksi sopivat palaset.
 • Sivele osaan kehystä (esim. sivu kerrallaan) lakkaa ja aseta servetti haluamallasi tavalla lakan päälle. kuivalla sormella voit siloitella servettiä ja heti laittamisen jälkeen servettiä voi vähän irroitella ja laitella uudelleenkin.
 • Em. tavalla päällysdtä koko kehys. Anna kuivua.
 • levitä samaa lakkaa myös servetin päälle. Koska lakka on hyvin vesipitoista, lakkaisella pensselillä on myös hyvä käännellä servetin ylijäämät taustapuolelle.

2 kommenttia:

 1. Mielettömän ihania tuunausideoita sinulla :)

  VastaaPoista
 2. No onhan tutun näköisiä! ;)
  -Annuska-

  VastaaPoista